İZMİR KÜRTAJ
KÜRTAJ NEDİR? NASIL YAPILIR?
KÜRTAJ (GEBELİK ALINMASI, SONLANDIRILMASI)
Kürtaj veya küretaj (halk arasında gebelik aldırma, bebek aldırma, kürtaş gibi isimler verilir) rahim içerisindeki gebeliğin çeşitli yöntemlerle alınması işlemidir. Kürtaj sadece istemli gebelik alınması için yapılmaz, düşükten sonra içeride kalan gebelik parçalarını almak için veya ölü gebelikleri, boş gebelik gibi durumları almak için de yapılır. Dış gebelik kürtaj ile alınamaz, ameliyat veya ilaç tedavisi gerekir. Aslında kürtaj sadece gebeliğin alınması için değil gebe olmayan hastalarda rahim içerisinden alınan materyaller için de kullanılan bir terimdir. D/C veya D&C şeklinde kısaltılabilir.Bu harfler Dilatasyon küretaj’ın kısaltmasıdır. Dilatasyon rahim ağzının genişletilmesi anlamında kullanılır. Rahim ağzının genişletilmesi rahim içerisine küretajı yapmak için gerekli aletleri (küret veya aspiratör, kanül) sokabilmek için gereklidir. Bu genişletme işlemi için ince çubuk şeklinde kalınlıkları giderek artan metal bujiler kullanılır. Çoğunlukla bu genişletme işlemi gerekmeden direkt ince plastik kanül rahim ağzından içeri geçirilerek kürtaj işlemi yapılabilir.
Kürtaj ne zamana kadar yapılabilir? Yasal süre nedir?
İstemli küretaj yani istemli olarak gebeliğin aldırılması, sonlandırılması ülkemizde yasal olaral 10 haftalık gebeliklere kadar mümkündür. Burada hamilelik haftası hesaplanırken son adetin başladığı tarihten itibaren hesaplanır ve ultrason ile teyid edilir.
Gebelik haftanızı hesaplayın >>
Vakum Enjektör
Kimler kürtaj yaptırabilir?
18 yaşından büyük ve evli olan bayanlar eşlerinin imzası ile onay alınarak kürtaj olabilirler. 18 yaşından büyük ve bekar olan bayanlar ise sadece kendi rızaları ile kürtaj olabilirler. 18 yaşından küçük olanların evli veya bekar olsalar da anne-babalarının onayı gerekir. 15 yaşından küçükler ailelerinin izni dahi olsa kürtaj olamazlar, öncelikle durumun adli mercilere bildirilmesi gerekir. 10 haftadan büyük gebeliği olanlar onay verseler dahi yasal olmadığı için ülkemizde kürtaj işlemleri yapılamaz. 10 haftadan büyük gebeliklerde ancak bebekte ciddi bir doğumsal özür varlığında veya anne hayatını tehlikeye sokacak ciddi bir hastalık varlığında kurul kararı ile gebelik sonlandırılabilir.
Kürtaj nasıl, hangi yöntemlerle yapılır?
Vakum aspirasyon küretaj:
Kanül denilen ince plastik borular
Kürtaj işlem günümüzde sıklıkla vakum yöntemi ile yapılır. Plastik enjektir ve ince plastik boru şeklinde kanül denilen aletlerden oluşan sistem sayesinde gebelik vakum ile emilerek çekilir ve alınır. Bu yöntem hem kolay hem daha az risklidir, daha az ağrılıdır. Kurşun kalemden daha ince olan plastik uç rahim ağzından içeriye sokularak enjektörün oluşturduğu vakum sayesinde emilerek çekilir. İşlem sıklıkla 5-10 dakikayı geçmez. Lokal veya genel anestezi ile yapılabilir.
Eskiden yaygın kullanılan küret aletleri küçük çay kaşığı şeklinde ucu olan metal aletlerdir ve günümüzde nadiren gerekli hallerde kullanılır. Bu aletlerle gebelik emilerek alınmaz, küret aletinin ucu ile rahim içerisi kazınarak temizlenir. Daha kolay olan vakum yöntemi yaygınlaştığı için küretler pek kullanılmazlar. Kürtaj işleminde kullanılan enjektör, kanül ve küret gibi bütün aletlerin steril olması gerekir.
Kürtaj işleminin aşamaları:
Küretaj işleminden sonra mutlaka ultrasonografi ile gebeliğin haftası ve canlılığı kontrol edilir. Küretaj işlemine başlarken hasta jinekolojik muayene masasına alınır. Spekulum denilen muayene aleti vajine içerisine yerleştirilir. Vajina içerisi antiseptik solüsyon ile temizlenir. Bu aşamaya kadar herhangi bir ağrı hissedilmez. Daha sonra hastanın isteğine göre genel veya lokal anestezi uygulanır. Genel anestei için hastanın kolundan serum ve damar aracılığıyla ilaçlar verilir, bunu anestezi uzmanları yapar. Hasta derin bir uyku halinde gibi olur ve hiçbirşey hissetmez. İşlemden sonra uyandırılır. Lokal anestezi istenmişse rahim ağzına iğne ile anestezi uygulanır. Daha sonra vakum yöntemi ile gebelik alınır. Spekulum çıkarılır ve genel anestezi uygulanmışsa hasta uyandırılır. Hastanın uyanması 5-10 dakika sürer. Lokal anestezi uygulanmışs 5 dakika dinlendikten sorna ayağa kalkabilir. Ardından ultrason ile rahim içerisi tekrar kontrol edilir, temiz olduğundan emin olunur. Hasta kürtaj işleminden sonra kısa süre (10-20 dakika) dinlenerek günlük yaşamına dönebilir. Günlük her işini rahatlıkla yapabilir. İşlemden sonra hafif kasık ağrısı ve az miktarda kanama olabilir.
Kaç aya kaç haftaya kadar gebebelikte kürtaj yapılabilir?
Kürtaj işlemi yasal olarak 10 haftalık gebeliğe kadar (yaklaşık iki, iki-buçuk ay kadar eder) mümkündür.
Kürtaj sonrasında ilk adet ne zaman başlar?
Kürtajdan sonra yaklaşık 30-40 gün sonra ilk adet görülür.
Kürtaj sonrasında kısırlık olur mu?
hayır, kürtaj kısırlığa sebep olacak bir müdahale değildir. İlk gebeliklerde yapılan kürtaj da kısırlıpa sebep olmaz.
Kürtaj fiyatları ne kadardır?
Kürtaj fiyatları gebeliğin haftasına, yapılan hastaneye, uygulanan anestezi şekline göre değişkenlik gösterir. Bu nedenle muayene olmadan ücretini öğrenemezsiniz.
Kürtajı nerede yaptırabilirim?
Kürtaj işlemi hastane veya özel muayenehanelerde, kliniklerde kadın hastalıkları ve doğum uzmanları tarafından yapılmaktadır. Kürtaj olacağınız merkezdeki uzmanın deneyimi, tecrübesi ve merkezin gerekli aletler, sterilizasyon açısından kapasitesi önemlidir. Küçük şehirlerde olmasa da özellikle İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya gibi büyük şehirlerde kürtaj yapılan aile planlaması merkezleri mevcuttur.
Lokal anestezi mi genel anestezi mi kürtajda daha iyidir?
Her iki anestezi şeklinin de farklı avantaj ve dezavantajları vardır. Hastanın tercihine göre ve muayeneye göre uygun olan anestezi uygulanır.
1 veya 2 aylık gebelikte kürtaj yapılır mı?
Ay hesabı yerine hafta hesabı kullanmak doğrudur çünkü kürtajlarda 10 haftaya kadar yasal sınır belirlenmiştir. Burada gebelik haftası son adetin başladığı tarihe göre ve ultrasona göre hesaplanır.
kürtaj nerede yapılır, kürtaj nerede yaptırabilirim, ucuz kürtaj yapan hastaneler, kürtaj doktoru, kürtaj yapan özel hastaneler, izmir kürtaj fiyatları, izmir kürtaj yapan hastaneler, bebek aldırma nasıl yapılır, çocuk aldırma nasıl, çocuk aldırma ameliyatı, çocuk aldırma fiyatı forum, bebek aldırma kaç para, 1 aylık kürtaj fiyatı, çocuk aldırma ne kadar sürer, çocuk aldırma ne kadar günah, kürtaj için en iyi doktor, kürtaj doktoru, kürtaj doktorları, kadın kürtaj fiyatları, ucuz kürtaj yapan hastaneler, en iyi kürtaj yapan hastaneler, kürtaj yaptırmak ne kadar, kürtaj hala yapılıyor mu, bebek aldırma günahı, bebek aldırma fiyatları, bebek aldırma günahı nedir, bebek aldırma günah mı, bebek aldırma videoları, bebek aldırma yöntemleri, bebek aldırma ne zaman yapılır, kürtaj yapan yerler, kürtaj yapan hastaneler, bağcılarda kürtaj yapan hastaneler, izmir’da kürtaj yapan yerler, kürtaj için doktor önerisi, kürtaj yapan hastaneler izmir Anadolu yakası, kürtaj yapan hastaneler izmir Avrupa yakası, kürtaj yapan hastaneler Avrupa yakası, izmir kürtaj fiyatları, kürtaj yapan hastaneler Anadolu yakası, kürtaj yasak mı, kürtaj yapan hastaneler izmir, kürtaj yapan hastaneler 2015, kürtaj yapan hastaneler 2016, isteğe bağlı kürtaj yapan özel hastaneler, kürtaj yapan doktorlar, 2016 kürtaj fiyatları, kürtaj izle, kürtaj videosu, kürtaj video, kürtaj ne kadar, kürtaj yasası, kürtajdan sonra, kürtaj hapı, kürtaj videosu izle, canlı kürtaj izle, kürtaj nasıl olur, kürtaj sonrası hamilelik, kürtaj sonrası ilişki,
Kürtaj, Kürtaj Merkezi, kürtaj ne kadar, vakumlu kürtaj, Kürtaj Merkezleri, Kürtaj Nedir, Kürtaj Nasıl Yapılır, Kürtaj videoları, Kürtaj Fiyatları, Kürtaj sonrası yapılması gerekenler, Kürtaj sonrası kanama, Kürtaj Yasası, Kürtaj Görüntüleri, Kürtaj Doktoru, izmirda Kürtaj yapan hastaneler, Kürtaj yapan yerler, sgk anlaşmalı kürtaj, Kürtaj Günahmı, Kürtaj Merkezi Randevu, Kürtaj Videosu, Kürtaj sonrası yapılması gerekenler, Kürtaj Yasası, vakum kürtaj, sgk anlaşmalı kürtaj merkezi, Kürtaj yaptırmak için evli olmak şartmı, izmir Kürtaj Yapan Poliklinikler, Hastaneler Kürtaj Günahmı