İZMİR SAÇ DÖKÜLMESİ TEDAVİSİ

Saç Dökülmesi Nedenleri

Saçların dökülmemesi, sağlıklı görünmesi, parlak olması ve kırılmaması için, saçlara özen gösterilmesi gerekir. Saçların dökülmesi her ne kadar erkeklerde daha büyük sorun olsa da, kadınlarda bundan etkilenmektedir. Aslında sağlıklı görünen, canlı ve gür olan saçlara sahip olmak zor değildir. Fakat etkenler saç dökülmesine sebep olabilir. Saçlar zayıflayabilir, kırılır ve dökülmeler meydana gelir. Bazı çalışmalara göre, gün içinde 100 tel saçın dökülmesi normal kabul edilmiştir. Bunun üzerinde olan saç dökülmelerine mutlaka bir çözüm yolu bulunmalıdır. Bu oranın üzerindeki saç dökülmelerinde, saçlı alanda seyrelme ya da açıklık meydana gelirse, bu kişilerin saç dökülmesi sorunu olduğu söylenebilir. Bunu daha iyi belirleyebilmek için, saç çekme testi yapılabilir. Bu testte 20-30 tane saç tutularak çekilir. Bu sırada ele gelen saçların sayısı 5 tanenin üzerinde olursa, saç dökülmesinin yoğun olduğu söylenebilir. Bu durumda mutlaka gereken önlemlerin alınması, bunun sebeplerinin belirlenmesi ve tedavi uygulanması gerekir.

Saç dökülmesi ne zaman önemsenmelidir?

Günlük olarak normal kabul edilmiş 100 saç telinden fazla saç dökülmesi halinde, kadın ve erkekler mutlaka bu konuda uzman bir doktora başvurmalıdır. Yapılan değerlendirmeler sonucunda saç dökülmesinin nedenleri belirlenecek ve buna uygun çözüm yolları bulunacaktır. Saç dökülmesi tıbbi sorunlardan kaynaklandığı gibi, çevresel etkilerden dolayı da oluşabilir. Tiroit bezinin düzensiz çalışması, kansızlık sorunları, saç derisindeki sorunlar, demir eksikliği, hormon düzensizliği gibi nedenler tıbbi sorunlar arasında yer alır. Bunun dışında yetersiz saç bakımı, dengesiz beslenme gibi sorunlarda saç dökülmesine neden olabilir. Bu yüzden öncelikle saç dökülmesinin sebebi belirlenmelidir. Kişileri gereken kan tahlilleri yapılmalı, hormon testleri uygulanmalıdır. Bu tetkikler sonucunda olumsuzluk belirlenmezse, kişinin yaşam tarzı sorgulanmalı ve saç dökülmesinin nedeni belirlenmelidir.

Saç dökülmesine sebep olan dış etkenler

Kişide herhangi bir tıbbi sorun tespit edilemediyse, saç dökülmesinin dış etkenlerden kaynaklandığı sonucuna ulaşılabilir. Buna sebep olan etkenlerin bulunması için, öncelikle kişinin sigara alışkanlığı ve beslenme düzeninin sorgulanması gerekir. Beslenmede yapılan hatalar, özellikle vitamin ve mineral açısından zayıf bir beslenme düzeni saçların dökülmesinde etkili olur. Bunların yetersiz alınması halinde, metabolizmaya yetecek kadar bir alım yapıldığından, saçlar bunlardan faydalanamayacaktır.  Sigara kullanımı da saç dökülmesine etki eden alışkanlıklardan birisidir. Vücuda alınan vitamin emilimini azaltarak, saç dökülmesine sebep olur. Bu yüzden saç dökülmesi yaşayan kişiler öncelikle beslenmelerinde besin değeri açısından yüksek gıdaları tüketmeli, sigara alışkanlıklarını gözden geçirmelidir. Saç dökülmesi olanlar saçlarına uyguladıkları bakımın yeterli olup olmadığı konusunda, alışkanlıklarını sorgulamalıdır. Saçların soğuk havadan, kirli havadan, rüzgârdan, tozdan ve güneşten olumsuz etkilenmesi yüzünden, saç bakımının yetersiz yapılması halinde saç dökülmesi etkisi ortaya çıkabilir. Bu yeterli yapılmadığında, saçlar nemini kaybeder ve eskisi gibi sağlıklı görünmediklerinden dökülme sorunu yaşanır. Kişilerin mutlaka belirli aralıklarla saçları için doğal bakım maskesi uygulaması tavsiye edilir. Saçların nemini kaybedip, kırılmamaları için ceviz yağı, tatlı badem yağı, zeytinyağı, susam yağı gibi doğal yağlardan faydalanmak gerekir. Bu ürünlerle saçlara ve saç diplerine masaj uygulanarak, hem yağ dengesi kurulmalı, hem de kan dolaşımı hızlandırılmalıdır. Ayrıca menekşe yağı özellikle saç dökülmesinde etkili olan doğal bir yağdır. Saçların potas sabunuyla yıkanması da, sizler için bir çare olacaktır.

Saç dökülmesinde saç derisinin etkisi

Saç dökülmesinin nedenlerinden birisi olan saç derisi iyi bir bakımla sağlıklı tutulmalıdır. Saç bakımında ve saç dökülmesinde saç derisinin önemi unutulmamalıdır. Saç derisi temiz olmalı, cildin yağdan arındırılması için gereken bakımın yapılması gerekir. Saç derisinde oluşabilecek bakterilere engel olunmalıdır. Özellikle doğal yağlarla saç derisine düzenli masaj uygulanmalıdır.

Saç dökülmesi nedenleri nelerdir?

Cilt altı yağ bezlerinde olan bozukluklar nedeniyle, alın ve tepe bölgesinden başlayan saç dökülmeleri zaman içinde bu alanların tamamen açılmasına neden olabilir. Bu etken özellikle erkeklerde etkili olur. Cilt altında olan yağ bezlerinin yağ salgılaması sebum denilen madde nedeniyle olmaktadır. Bu yağlanma fazla olduğunda, saçlar yağlanacak ve saç dökülmesi etkisi oluşacaktır.

Vücutta olan demir eksikliğinden kaynaklanan kansızlık sorunu, grip gibi üst solunum enfeksiyonları, tifo, zatürre, kan kanseri, şeker hastalığı gibi hastalıklar, tiroit hormonundaki düzensizlikler kadın erkek ayrımı yapmadan herkeste saç dökülmesi etkisi gösterebilir.

Hamilelik, emzirme dönemi ve doğum gibi durumlar da kadınlarda etkili saç dökülmelerine neden olabilir. Bunlar bu dönemlerdeki hormonal dengesizliklerden ve bu dönemlerde salgılanan hormonlar nedeniyle oluşur. Kadınlar genetik olarak saç dökülmesine maruz kalmasa da, bu etkenler yüzünden saç dökülmesinden etkilenebilirler. Doğum kontrol haplarının kullanımı da, hormonal dengesizliğe nedenolacağından, saç dökülmesi sebebi olabilir.

Demir eksikliği saç dökülmesi nedenleri arasındadır.

Genetik faktörler özellikle erkekleri etkileyen saç dökülmesi sebepleri arasında yer alır. Erkekler genetik olarak saç dökülmesine daha yatkındır. Ancak kadınlarda bundan etkilenmektedir.

Dengesiz ve yetersiz beslenme düzeni saç dökülmesi etkisi gösterir. İhtiyacı olan vitaminleri ve mineralleri yeterince alamayan saçlar, zayıflayarak kırılır ve dökülebilir.

Stres saç dökülmesinde oldukça etkilidir. Bu sürecin uzun sürmesi de, saç dökülmesinin etkisini daha fazla arttırır.

Saç bakımı için kullanılan şampuan, saç kremi gibi ürünlerin saçlara uygun olmaması halinde de saç dökülmesi olabilir.

Saç bakımında gereken özenin gösterilmemesi halinde, saç dökülmesi etkisinden kurtulmak oldukça zordur. Yıpranan, nem dengesi bozulmuş olan saçların periyodik aralıklarla doğal bakım ürünleriyle dengesinin sağlanmasına çalışılmalıdır.

Sigara içme alışkanlığı olanlarda saç dökülmesiyle karşılaşabilirler. Alınan besinlerin emilimini engelleyen sigara azaltılmalı ya da bırakılmalıdır.

Saç dökülmesinin cinsiyete göre nedenleri

Normalde erkekler saç dökülmesine genetik olarak daha fazla yatkındır. Kadınlar açısından saç dökülmesi ise, alışık olunmayan bir sorun olarak görülür. Kadınların bu sorunla karşılaşmaları halinde, saç dökülmesinden daha fazla etkilendikleri de bilinen bir gerçektir. Erkeklerin aksine kadınlarda saç dökülmesi olduğunda, ön tarafta olan saçlar korunmakta, fakat arka tarafta olan saçlar dökülmektedir. Erkeklerde ise saçların dökülmesi ön taraftan başlamakta ve genellikle arka tarafta olan saçlar korunmaktadır. Fakat bazı kişilerde yine genetik etkenlerin sebep olduğu tüm kafa derisindeki saçların döküldüğü görülebilir. Kadın ve erkeklerde olan saç dökülmesinin bu şekilde farklı olmasının nedeni, erkeklerde saç dökülmesi etkisi yapan 5 alfa redüktaz adlı enzimin kadınların vücut yapısında daha az olmasından kaynaklanır. Kadınlarda bu enzimin yerine aromataz enzimi fazladır. Saç dökülme sorunundan daha çok erkekler etkilendiğinden, piyasada satılan saç dökülmesi ürünlerinin erkeklere yönelik olmasından ötürü, kadınlar bu konuda şanssız sayılabilir. Çünkü aromataz enzimi yüzünden, bu ürünler kadınlarda etkili olamaz. Ancak saç ekimi yöntemleri oldukça ilerlemiş olduğundan, kadın ve erkek herkesin saç dökülmesinde etkili bir çözüm olacaktır. Zaten dökülmüş olan saçların yeniden kazandırılması için en etkili ve kesin çözüm saç ekimi yaptırmaktır.

Kadınlarda saç dökülmesi nedenleri nedir?

Genetik faktörleri olması kadınların saç dökülesini etkileyebilir. Bu etkenler yüzünden saçlar incelir ve dökülme eğilimi gösterir. Bu durum ilerleyen aşamalarda kelliğe kadar gidebilecek sorunların yaşanmasını sağlayabilir.

Demir eksikliğine bağlı kansızlık çekilmesi, hormonal dengesizlikler, stresli bir yaşam, tiroit hormonu sorunları, doğum sonrasında yaşananlar, hamilelik, emzirme dönemi, menopoz süreci, doğum kontrol hapı kullanımı kadınlarda saç dökülmesinin arttığı dönemlerdir.

Kadınlar saçlarıyla uğraşmayı oldukça fazla severler. Özellikle saçlarına sıkça boya yaptırmaları, perma, röfle ve fön gibi etkenler kadınlardaki saç dökülmesinde etkili olan sebepler arasındadır.

Beslenme konusundaki hatalar, erkeklerde olduğu gibi saç dökülme nedenleri arasındadır. Özellikle yiyeceklerde düşük kalorili ve yağlı olanların tercih edilmesi, besin değeri düşük olan gıdaların alınması etkendir.

Düzenli olarak kullandıkları bazı ilaçlar, özellikle hormon ilaçları saç dökülmesine neden olabilir.

Kadınların rağbet ettiği estetik yüz germe operasyonlarından sonra kalıcı saç dökülmesi etkisi ortaya çıkabilir.

Saçlarını gergin bir şekilde uzun süre toplayan kadınlarda saç dökülmesi sıkça görülebilir.

Konnektif doku rahatsızlıkları olan kadınlarda saç dökülmeleri meydana gelebilir.

Kadınlarda ve erkeklerde saç dökülmesine neden olacak ilaçlar nelerdir?

Kanser tedavisinde kullanılan kemoterapi ilaçları
Kan yağları olan kolesterol ve lipid düşürücü ilaçlar
Kan inceltici olarak kullanılan ilaçlar
Gut ve tiroit hastalıklarında kullanılan ilaçlar
Diüretik ilaçlar, beta blokerler ve antihipersantif ilaçlar
Çok fazla oranda A vitamini ilacı kullanımı
Diyet sırasında kullanılan ilaçlar
Duygu durumu etkileyecek olan ilaçlar
Oral kontraseptif ilaçların kullanımı